Monday, July 12, 2010

Masalah Dalam Nyanyian

Setiap penyanyi mempunyai masalah nyanyian yg tersendiri dan berbeza2.bahkan saya sendiri dan penyanyi professional juga ada masalah sebegini
Tapi ini bukan lah penghalang untuk kita mempunyai suara yg diidam2kan bukan ?
Yang penting kita kena faham apa masalah tersebut dan bagaimana untuk mengatasinya dan meningkatkan lagi semangat kita untuk lebih bagus dalam nyanyian kita

Ada 5 masalah yg selalu kita lakukan semasa menyanyi:-

1. Menyanyi Out of Tune /sumbang
2. Buta Irama
3.Tak cukup Nafas semasa Menyanyi
4. Suara yg terlampau lembut/perlahan

5. Sebutan yg tak jelas

Selain itu ada beberpa lagi kesalahan yg biasa dilakukan  antaranya

1. Menyiksa tekak anda
2. Tak buka mulut semasa menyanyi
3. Terlampau mendongak
Semua masalah ni akan menjejaskan mutu nyanyian anda
Oleh sebab itu kita kena buat sesautu iaitu:

Berubah!

Nyanyian Sumbang?

Ada beberapa 3 sebab mengapa masalah ini boleh terjadi
Pertama, kita mungkin tak  tahu apa itu note  atau pic yg kita nyanyikan atau vocal range lagu yg kita nyanyikan
Sbg contoh,sesebuah lagu mungkin mempunyai banyak lompatan pitcing,dan kita mungkin tak tahu bagaimana nak nyanyikan perubahan pitching2 ini dan dengan bebrapa latihan mengenai skala muzik dan intervals akan dapat membantu kita mengenali setiap nada seterusnya membantu kita menyanyi dalam pelbagi pitch/nada

Kedua, kita mungkin kurang tahu mengenai vocal register/perletakan suara yg seharusnya kita gunakan semasa kita menyanyikan satu2 pitch
Sebagai contoh,jika saya suruh seorang pelajar lelaki nyanyikan note “high E” atau F beliau mungkin tak sampai dan pitch beliau akan tak tepat ini adalah disebabkan belaiu tidak kenal/tidak tahu dimanakah vocal register yg sepatutnya
Beberapa latihan untuk mempertajamkan lagi teknik ini dan latihan vocal warm-up akan dapat membantu anda mencapai note yg tinggi dengan lebih tepat
Kita juga mungkin tak beri perhatian pada sokongan pernafasan atau breath support yg diperlukan  bgi mencapai atau pun projectkan note note yg kita nyanyikan terutamanya di range tinggi suara kita yg mana ini akan menyebabkan kita of tune semasa menyanyi
Latihan latihan pernafasan akan dapat membantu kita mengatasi masalah ini

Ketiga, kita mungkin tak biasa mendengar suara kita dan adakah suara kita serasi dengan muzik semasa kita menyanyi?Ini adalah amatlah vital skill yg perlu ada pd setiap penyanyi
Kadangkala semasa kita menyanyi,kita lebih fokuskan pada nyanyian tetapi tidak pada muzik yg mengiringi kita,ini adalah factor yg menyumbang kepada “sumbangnya” nyanyian kita tanpa kita sedari.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails