Thursday, September 30, 2010

Yuna - Gadis Semasa ( Lirik)

Oh begini rasanya cinta
Bila diagung-agungkan kuasanya
Dan aku begitu naif untuk dirimu
Kerna usia

Oh sekarang bukannya masa
Untuk kau ungkit lagi salah siapa
Dan engkau terlalu ego untuk diriku
Kau memang begitu

Korus
Bukalah mata oh
Yang selama ini kau pejamkan
Dan lihatlah diriku

Buanglah buanglah
Buang curiga yang telah lama kau simpan
Yang mungkin memudaratkan mu

Aku memang begitu
Tetap seperti dahulu
Terlalu menyanyangi diri mu

Kau mahukan gadis semasa
Yang bisa memberikan kau segalanya
Dan engkau tak mampu melihat
Apa yang ada di depanmu

Kau mahukan perubahan dunia
Tetapi pada aku kau sama saja
Dan engkau terlalu ego untuk diriku
Kau memang begitu

Ulang Korus 2x

Aku memang begitu
Tetap seperti dahulu
Terlalu menyayangi dirimu

Oh aku memang begitu
Tetap seperti dahulu
Terlalu menyayangi diri
Terlalu menyayangi diri
Terlalu menyayangi dirimu

Ash(Bau) Susah Nak Jumpa Anak


Ni lagi satu masalah rumahtangga yang bercerai berai ..dah normal da benda2 macamni kalau da bercerai,bukan artis sajer malah orang biasa pun akan alami...OK berbalik pada cerita kita, Gitaris kumpulan Bau, Ash, bengang gara-gara bekas isterinya, pelakon Dira Abu Zahar dikatakan mengelak untuk menemukan Ash dengan anak mereka, Anggun Deandra.
Sepatutnya si Ash dapat berjumpa anaknya setiap dua minggu tapi si Dira bg banyak alasan bagi mengelak .Persetujuan mengenai anak ni mereka tak de hitam putih cuma persetujuan pakai mulut jer.
"Biasalah, kadang-kala bila kita sibuk, ada kalanya masa kita sedikit berubah. Saya pun mestilah rindukan anak dan pastinya saya teringin mahu berjalan dengan Anggun.
"Dakwa Ash lagi, dia juga diugut Dira untuk membawa masalah hak penjagaan anak ke mahkamah jika Ash tidak mengikut peraturan yang ditetapkan iaitu, Ash mesti menghubungi Dira untuk mendapatkan Anggun tanpa menggunakan pihak lain.
p/s issh tok sah la gaduh gaduh sampai ke mahkamah buat penat jiwa raga jer.selesai ler cara matang

"Ali Setan" Masuk ICU Jalani Pembedahan Jantung

Mungkin ramai mengenalinya sebagai Ali Setan,itulah watak yang mempopularkan bekas aktor tersohor 80an iaitu Azmil Mustapha


Pelakon ini telah menetap di Syria, dan menurut sumber dari blog yg saya baca,beliau akan menjalani pembedahan jantung dan marilah kita doakan akan kejayaan pembedahan dan dipermudahkan segala rintangan semasa pembedahan


Jika anda ingin tahu mengenai penghijrahan belaiu ke Syria bolehlah mendapatkan majalah Solusi

Menyanyi dengan tekak yang sakit


Baru baru ini saya telah ditanya oleh seorang rakan saya mengenai menyanyi dalam keadaan sakit tekak ."Saya dapat masuk Final  pertandingan nyanyian  tetapi saya tengah sakit tekak..macamana ni bro?'tanya beliau pada saya

Ini bergantung kepada apa yg menyebabkan tekak anda menjadi sakit .Jika teramat sakit sehingga menyakitkan semasa hendak menelan,maka lupakanlah nyanyian buat sementara waktu! Namun jika ianya hanya sakit tekak yang biasa2 je kira ok la tp kalau boleh minta pandangan doktor

Udara yang kering(biasanya ini jarang berlaku di Malaysia tp ada  jika anda berada dalam persekitaran berhawa dingin),menyanyi dengan cara yg salah yakni dengan mendera suara dan jangkitan bacteria adalh beberapa penyebab yang selalunya menjadikan tekak anda menjadi sakit. Sesetengah orang boleh dapat sakit tekak setiap kali mereka bangun dari tidur,ini adalah terjadi kerana kebanyakan dari mereka ini menghasilkan sejenis asid yang dinamakan asid reflux yang dikeluarkan semasa mereka tidur dalam bentuk sendawa. Disini beberapa laman web yg boleh mnerangkan secara lebih lanjut mengenai asid reflux ni



Oleh kerana tekak yang kering boleh sebabkan sakit tekak maka minumlah air sekurang2nya 8-10 gelas air setiap hari lagi banyak lagi bagus.Kita beruntung sebab kita tinggal  di Malaysia yang berudara lembab  dan ini amatlah bagus untuk suara kita,tetapi jika anda berada di persekiran hawa dingin yg hyper disarankan anda dapat bernafas dengan menggunakan hidung sekerapa yang boleh.Ini mampu mencegah tekak menjadi kering dan sakit.

Satu lagi punca sakit tekak ialah "penderaan suara" Ini adalah kerana menyanyi dengan terlampau tinggi dan terlalu kuat dalam jangka masa yang terlalu lama ,menjerit dan bercakap kuat dalam persekitaran yang biasing e.g perlawanan bolasepak dan menjerit  di konsert ,menghidu asap rokok, dan sebagainya Bila ini terjadi pada anda maka disarankan anda merehatkan suara anda  dan sedikit demi sedikit secara perlahanlahan pulihkan suara anda dengan melakukan latihan humming dan juga bubling/tongue trills      

Jika anda dijangkiti laryngitis  dan tone anda mulai terputus-putus/tersangkut-sangkut di sustained note maka ini menandakan anda amat memerlukan rehat yang betul2 REHAT dan jumpa doctor dan makan ubat sewajarnya..

Kesimpulannya jika anda dapati tekak anda perit di waktu bangun tido maka tak payah risau  pasal ni normal dan ini juga factor yg menyebabkan ramai yang tak boleh nak naynyi pada waktu pagi..Ianya akan pulih secara semulajadi  beberapa jam selepas anda bangun dan anda  boleh menyanyi seperti biasa.

Jika sakit tekak  yang serius maka rehat la dari menyanyi dan minum air sewajarnya dan jika makin teruk lagi jumpa la doctor  anda

Wednesday, September 29, 2010

Amber Chia Dapat Baby boy

Model terkenal tanahair Amber Chia selamat melahirkan bayi lelaki pada Selasa 28 pukul 5 petang disalah sebuah private hospital di Petaling Jaya


Bayi lelaki yang dilahirkan secara normal itu adalah seberat 2.8kg


Mneurut sumber Amber mula merasa sakit bersalin pada pagi Selasa dan terus check in hospital selepas itu dan melahirkan bayi lelaki yang belum bernama itu pada pukul 5 petang


Tahniah diucapkan kepada Amber Chia dan keluarga atas kelahiran bayi pertama mereka

foto ihsan mstar online

Lirik Hari Bersamanya - Sheila On 7


Hari Bersamanya Lyrics
by Sheila On 7
Hari telah terganti
Tak bisa ku hindari
Tibalah saat ini bertemu dengannya
Jantungku berdegup cepat
Kaki bergetar hebat
Akankah aku ulangi merusak harinya
[*]
Mohon Tuhan
Untuk kali ini saja
Beri aku kekuatan
‘tuk menatap matanya
[**]
Mohon Tuhan
Untuk kali ini saja
Lancarkanlah hariku
Hariku bersamanya
Hariku bersamanya
courtesy OriginaLyric.Info
Kau tahu betapa aku
Lemah dihadapannya
Kau tahu berapa lama
Aku mendambakannya
Back to [*][**]
Tuhan tolonglah (beri kesempatan)
Tuhan tolonglah (beri kesempatan)
Back to [*]
Back to [**]
Hariku bersamanya
Hari bersamanya
Hari bersamanya
Hari bersamanya
Hari bersamanya
Hari bersamanya
Hari bersamanya
Tuhan tolonglah
Hari bersamanya
Tuhan tolonglah
Hari bersamanya

Tuesday, September 28, 2010

Lirik Karena Aku Sanggup - Agnes Monica

Biarlah ku sentuhmu
Berikanku rasa itu
Pelukmu yang dulu
Pernah buatku


Ku tak bisa paksamu
‘tuk tinggal disisiku
Walau kau yang selalu sakiti
Aku dengan perbuatanmu
Namun sudah kau pergilah
Jangan kau sesali


Reff:
Karena ku sanggup walau ku tak mau
Berdiri sendiri tanpamu
Ku mau kau tak usah ragu
Tinggalkan aku
Huuu.. kalau memang harus begitu


Tak yakin ku kan mampu
Hapus rasa sakitku
Ku ‘kan selalu perjuangkan cinta kita
Namun apa salahku
Hingga ku tak layak dapatkan kesungguhanmu


Back to Reff:


Tak perlu kau buatku mengerti
Tersenyumlah karena ku sanggup

Nyanyian Sumbang?

Ada beberapa 3 sebab mengapa masalah ini boleh terjadi

Pertama, kita mungkin tak  tahu apa itu note  atau pic yg kita
nyanyikan atau vocal range lagu yg kita nyanyikan
Sbg contoh,sesebuah lagu mungkin mempunyai banyak lompatan
pitcing,dan kita mungkin tak tahu bagaimana nak nyanyikan perubahan
pitching-pitching ini dan dengan bebrapa latihan mengenai skala 
muzik dan intervals akan dapat membantu kita mengenali setiap nada 
seterusnya membantu kita menyanyi dalam pelbagi pitch/nada 

Kedua, kita mungkin kurang tahu mengenai vocal register/perletakan
suara yg seharusnya kita gunakan semasa kita menyanyikan satu2 pitch
Sebagai contoh,jika saya suruh seorang pelajar lelaki nyanyikan
note "high E" atau F beliau mungkin tak sampai dan pitch beliau
akan tak tepat ini adalah disebabkan belaiu tidak kenal/tidak tahu
dimanakah vocal register yg sepatutnya 

Beberapa latihan untuk mempertajamkan lagi teknik ini dan latihan
vocal warm-up akan dapat membantu anda mencapai note yg tinggi
dengan lebih tepat

Kita juga mungkin tak beri perhatian pada sokongan pernafasan atau
breath support yg diperlukan  bgi mencapai atau pun projectkan note
note yg kita nyanyikan terutamanya di range tinggi suara kita yg
mana ini akan menyebabkan kita of tune semasa menyanyi
Latihan latihan pernafasan akan dapat membantu kita mengatasi
masalah ini

Ketiga, kita mungkin tak biasa mendengar suara kita dan adakah
suara kita serasi dengan muzik semasa kita menyanyi?Ini adalah
amatlah vital skill yg perlu ada pd setiap penyanyi
Kadangkala semasa kita menyanyi,kita lebih fokuskan pada nyanyian
tetapi tidak pada muzik yg mengiringi kita,ini adalah factor yg
menyumbang kepada "sumbangnya" nyanyian kita tanpa kita sedari.

Monday, September 27, 2010

Bagaimana Cara Untuk Mengetahui Range Suara Anda



Wanita
Bagi wanita ada 3 range  iaitu Alto, Mezzo-Soprano, dan  Soprano.
Bagi wanita dalam category Alto (iaitu range yg paling rendah)vokal range mereka dalam category ini bermula dengan  note C dibawah middle C dan berakhir di note G dibawah high C
Manakala bagi Mezzo Soprano pula (range antara Alto dan Soprano)Range yang selesa bagi mereka ini adlaaha bermula  di note G dibawah middle C hingga ke note B sebelum high
Dan akhir sekali  Soprano pula  bermula  di note G sebelu middle C dan berakhir di melampaui note high C.Soprano adalah range wanita yang paling tinggi

Lelaki

Bagi lelaki pula ada 3 ranges yang popular,iaitu Bass, Baritone, dan Tenor.

Bagi lelaki yang selesa dengan  tingkat register yang paling rendah digelar Bass.Range mereka bermula di F satu octave dibawah note middle C hingga ke  F above middle C
Manakala Barritone iaitu vocal range lelaki yang sederhana antara Bass dan Tenor bermula di note  A  satu octave dibwah note middle C hingga note b dibawah middle
Manakala Tenor pula adalah range tinggi bagi suara lelaki bermula di note c bawah middle C hingga ke note  C atas  middle C 

Learn To Sing From The Diaphragm

Album Yuna - "Decorate" Memang Best

Setelah mendengar beberapa kali kesemua lagu lagu dalam album ni,saya dapati ianya amat berkualiti dari segala macam segi.Tahniah buat Yuna dan team produksi beliau


Kesemua lagu lagu ni 100% ciptaan Yuna.Kualiti rakaman memang tip top(world class)nak lagi dengan adanya sentuhan Roslan Aziz dibelakang tabir sebagai Mixing Engineer 


Keseluruhan lagu lagudidalam album ini memang senang untuk didengar(easy listening),kalau nak bersantai memang anda akan terhibur dengan album ini


Dari segi vokal,saya bagi 4 bintang,memang Yuna tahu kemampuan vokal beliau dan lagu yang dihasilkannya juga memang sesuai untuk vokal dia.Diction atau sebutan terutama dalam lagu lagu Inggeris juga memang bagus..anda mungkin tak menyangka yang Yuna menyanyikan lagu lagu Inggeris..dengar macam artis Mat Sallleh je yang nyanyi


Keseluruhan saya bagi 4 bintang untuk album ini cuma saya terkilan kalau ada banyak lagi lagu yang fast atau rancak macam lagu"Super Something"mungkin album ni saya bagi 5 bintang.


Seperti biasa saya sarankan agar korang belilah album ni kat kedai,jangan download free jer k..memang berbaloi


Berikut adalah senarai lagu dalam album ini:-
1. Gadis Semasa
2. These Streets
3. Penakut
4. Fireworks
5. Rocket
6. Random Awesome
7. Permission
8. Cinta Sempurna
9. Decorate
10. Super Something (Bonus Track)
11. Dan Sebenarnya “acoustic” (Bonus Track) 

Sunday, September 26, 2010

Anum AF8 Demam Terkejut Adik Koma 3 Hari

Inilah yang dinamakan kasih seorang kakak kepada adiknya,dek kerna bimbangkan adiknya yang kemalangan si Anum ni jatuh demam dibuatnya,demam terkejut la lebih kurang ni


Adiknya Awang Mat Azfar Izat Aharun, 14, telah dilanggar oleh motosikal dari arah belakang sehingga menyebabkan kecederaan teruk di bahagian kepala dan leher serta koma selama tiga hari.Kejadian berlaku pada Isnin lalu(20 September)
Menurut sumber Anum hanya diberitahu selepas dua hari kejadian,mengikut ibubapa Anum mereka tak nak bimbangkan Anum di KL yang sibuk dengan kerja dan show 

Buat masa ni keadaan adiknya da pulih seperti sediakala dan beliau akan mengambil cuti selama 3 hari mulai esok untuk melihat keadaaan adiknya itu



Menyentuh soal karier, Anum berkata, dia kini sedang membuat persiapan bagi Konsert Reunion AF 2010 yang bakal diadakan di Stadium Putra Bukit Jalil pada 10 Oktober depan.
"Selepas pulang dari Sabah nanti, saya akan terlibat dengan persiapan untuk Konsert Reunion AF 2010. Setakat ini saya belum diberitahu tentang butiran terperinci konsert itu. Mungkin kami (artis AF) akan dipanggil untuk taklimat konsert itu dalam masa terdekat," katanya.

Lirik Super Something - Yuna (Iklan Libresse)


You see
I was nothing more
Than a girl who wished
For something different
Watchin’ her dreams
From a distance

You see
When you came in
It’s a different game
You believe in me so much
You turn me from nothing to a girl
Who’s super something


Chorus
You’ll see
I’m better I’m faster
Stronger I’m happier
When you by my side
(Ku lalui semua dengan senyuman di wajahku)
You’ll see
I’m better I’m faster
Stronger I’m happier
When you by my side
(Ku tempuhi semua kerana engkau di sisiku)

The truth is
I was never more than this
Something kept me from reaching out
For something
But my heart is wanting
What it’s looking for

Then you came
You turn me upside down
I’m no longer afraid
Of chasing possibilities
I’ll be the last one standing


Ulang Chorus
You see
I was nothing more
Than a girl who wished
For something different
Watchin’ her dreams
From a distance

Ulang Chorus 2X

Saturday, September 25, 2010

Jimmy Dah Nak Kahwin


Pengacara popular Jimmy Shanley dan Nursuhaila Eliani Datuk Suhaimy akan melangsungkan perkahwinan pada 1 Oktober ini
Majlis akad nikah akan diadakan di rumah pengantin perempuan di Sunway Rahman Putra, Sungai Buloh, Selangor. Majlis tersebut dijadualkan berlangsung pada sebelah petang.
Jimmy atau nama sebenarnya Azmy @ Jimmy Shanley Norjahan Saleh telah mula mengedarkan kad undangan perkahwinannya yang penuh eksklusif dengan padanan warna hijau dan kain baldu berwarna biru.
Jimmy  akan memberikan sembilan dulang hantaran kepada Suhaila, manakala pihak wanita akan membalas 11 dulang hantaran kepadanya.
Antara hantaran yang diberikan oleh Jimmy kepada Suhaila termasuklah wang hantaran berjumlah RM31k dan mas kahwin berjumlah RM186
900 orang tetamu bakal dijemput ke majlis resepsinya pada 2 Oktober ini di Grand Ballroom, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC), pukul 7.30 malam.
Jadi tahniah lah buat Jimmy dan Suhaila.Semoga Berbahagia Hingga Akhir Hayat



Tips Vokal Dari Seberang


Dalam asyik di google terjumpa website dr seberang yg ada artikel pasal vokal.Saya kongsikan buat korang kat sini -harap boleh faham
Dalam Seni Musik terdapat 2 (dua) unsur yaitu : Vocal dan Instrument.
Vocal adalah alunan nada-nada yang keluar dari suara manusia.
Instrument adalah nada-nada yang keluar dari alat musik yang digunakan.
TEKNIK VOCAL adalah : Cara memproduksi suara yang baik dan benar, sehingga suara yang keluar terdengar jelas, indah, merdu, dan nyaring.
UNSUR-UNSUR TEKNIK VOCAL :
  1. Artikulasi, adalah cara pengucapan kata demi kata yang baik dan jelas.
  2. Pernafasan, adalah usaha untuk menghirup udara sebanyak-banyaknya, kemudian disimpan, dan dikeluarkan sedikit demi sedikit sesuai dengan keperluan.
    Pernafasan di bagi tiga jenis, yaitu :
    - Pernafasan Dada : cocok untuk nada-nada rendah, penyanyi mudah lelah.
    - Pernafasan Perut : udara cepat habis, kurang cocok digunakan dalam menyanyi, karena akan cepat lelah.
    - Pernafasan Diafragma : adalah pernafasan yang paling cocok digunakan untuk menyanyi, karena udara yang digunakan akan mudah diatur pemakaiannya, mempunyai power dan stabilitas vocal yang baik.
  3. Phrasering, adalah aturan pemenggalan kalimat yang baik dan benar sehingga mudah dimengerti dan sesuai dengan kaidah-kaidah yang berlaku.
  4. Sikap Badan, adalah posisi badan ketika seseorang sedang nyanyi, bisa sambil duduk, atau berdiri, yang penting saluran pernafasan jangan sampai terganggu.
  5. Resonansi, adalah  usaha untuk memperindah suara dengan mefungsikan rongga-rongga udara yang turut bervibrasi/ bergetar disekitar mulut dan tenggorokan.
  6. Vibrato, adalah usaha untuk memperindah sebuah lagu dengan cara memberi gelombang/ suara yang bergetar teratur, biasanya di terapkan di setiap akhir sebuah kalimat lagu.
  7. Improvisasi, adalah usaha memperindah lagu dengan merubah/menambah sebagian melodi lagu dengan profesional, tanpa merubah melodi pokoknya.
  8. Intonasi, adalah tinggi rendahnya suatu nada yang harus dijangkau dengan tepat.
    Syarat-syarat terbentuknya Intonasi yang baik :
    a. Pendengaran yang baik
    b. Kontrol pernafasan
    c. Rasa musical.
  9. selanjutnya boleh klik http://nindityo.wordpress.com/2008/04/07/unsur-unsur-teknik-vokal/

Friday, September 24, 2010

Bekas Isteri Akhil Hayy (Maizawati) Dilarang Jumpa Anak

Bekas isteri Akhil Hayy, Maizawati Zainal atau Maiza mendakwa tidak berpeluang bertemu anak-anaknya selepas dia mendirikan rumah tangga dengan Mohd. Yassin Rahim pada 9 Ogos lalu.


Dua anak anaknya iaitu,Siti Nur Maisarah dan Mohd Sharis diserahkan kepada Akhil selepas penyanyi itu mendirikan rumahtangga dengan Waheeda pada 17 Ogos 2009.
Empat orang lagi anak Akhil dan Maizawati iaitu Diana Sofea, 17, Daniel Arif, 16, Mohd Shakir,9, dan Mohd Syathiri,4, berada di bawah jagaan Maizawati.
Maiza mendakwa Akhil tidak menggalakkan dua anaknya itu untuk berjumpanya dengan memberikan alasan kedua anak-anaknya itu perlu menumpukan perhatian terhadap pelajaran.
Dikatakan juga Waheeda dan Akhil sudah tukar nombor telefon ,yg ada hanya no telefon abang kepada Akhil sahaja
"Saya hanya diberi kebenaran untuk berjumpa dengan anak-anak jika mereka balik kampung di Gopeng, Perak.
p/s berita lanjut - mstar online

Gambar Anak Asyraf Sinclair/BCL

Ashraf Sinclair akhirnya berkongsi kegembiraannya dengan meletakkan foto dirinya sambil mendukung anak sulungnya di laman Twitter nya

Anak sulung yang diberi nama Noah itu dikatakan mirip ayahnya.

Ashraf meluahkan rasa-rasa kegembiraannya melalui laman tersebut yang menyatakan sehingga kini dia masih tidak mempercayai bahawa dirinya sudah bergelar seorang ayah.

Bunga bersalin melalui proses pembedahan dan kedua-dua ibu dan anak berada dalam keadaan sihat.

p/s to Asyraf be a good dad

Thursday, September 23, 2010

Lirik Lagu" Semesta"- Faizal Tahir

Arah yang ingin ku tuju
Setiap satu yang ku mahu
Semua yang terus ku beri
Hanya kerana kau ada
Senyumanmu
Apa yang ada menunggu
Dihadapan bukan untuk aku tahu
Harapan menjadi nadi langkahku
Dan aku disini kerana engkau ada

Hadirmu bicara senyuman satu-satunya
Membakar semangat membara api di jiwa
Siang malam ku
Hitam putih dan biru ku
Kau terima aku
Terus aku kerna satu
Kau ada selalu
Apa yang inginku tahu
Detak naluri hati memberi pasti
Harapan menjadi nadi langkahku
Dan aku disini kerana engkau ada
Hadirmu bicara senyuman satu-satunya
Membakar semangat membara api di jiwa
Siang malam ku
Angan-angan dan sedarku
Terima kasih tegak aku kerna satu
Fahamilah tak ku mampu terus tanpa kamu
Terimalah yang ku mampu beri untuk kamu
Bagai pelangi gerimis yang lalu
Cahaya saat ku buntu
Harus kau tahu ku disini kerana
Kau ada selalu
Kau ada
Harapan menjadi nadi langkahku
Dan aku disini kerana kamu

Penghayatan/'Feel' Dalam Lagu - Baca Pengalaman Saya ...

Pada mula-mula saya menyanyi dan merakamkan album saya sering
ditegur oleh penerbit album saya iaitu Saari Amri-'kau nyanyi macam
highway,straight jer"-
saya tak paham pada mulanya dengan apa yang
dimaksudkan oleh beliau namun setelah diberi penjelasan baru saya
sedar bahawa nyanyian saya tak ada jiwa

Jadi saya bertanyakan pada beliau bagaimana nak feel kan lagu?Lalu
dia jawab ko baca dan fahamkan lirik lagu,da faham, kalau lagu tu
lagu sedih leleh kasik gelap sikit studio nnt bila nak rakam..

Begitulah serba sedikit pengalaman saya menyanyi dan feel menyanyi
bersama2 Saari Amri

Tips saya untuk anda mengenai feel ni,senang jer...apa yg kita rasa
melalui melodi dan lirik kita keluarkan melalui suara kita,menyanyi
lagu slow mmg mencabar berbanding dgn lagu rancak,pasal nak feel
lagu sedih ni perlu penghayatan yg tinggi...kelembutan dalam
mengeluarkan suara nyanyian amat penting jika lagu
perlahan..kelembutan suara boleh dihasilkan melalui suara dari
dada..jgn 'keraskan' suara anda bila nyanyi lagu perlahan dan nada
rendah,cth nyanyi dgn suara keras adalah apabila kita nyanyi Happy
Birthday-selalunya bila org nyanyi lagu ni dgr macam keras dan
straight je -xde feel..betul tak??

p/s Mungkin ada ramai yang tak berapa nak paham,nak tahu contoh yang baik dengan penghayatan lagu ni cuba dengar lagu lagu dari penyanyi penyanyi hebat cth Datuk Siti Nurhaliza,Anuar Zain,Faizal Tahir dan Dayang Nurfaezah--cuba dengar perbezaan nyanyian/feel dorang antara lagu rancak/slow   

The Only Exception - Paramore (Gitar Kord)


Tabbed by: Kengus
                                          CHORDS I use [relative to capo]
Standard tuning                            G = 320003         Am = x02210
Capo on fourth fret!                      Dm = x57765/xx0231   D = xx0232
                                       Cmaj7 = x35453/x32000   C = x32010
INTRO                                                          F = 133211
G  Dm  Cmaj7  x2

VERSE1
G                                 Dm                    Cmaj7
When I was younger I saw my daddy cry and curse at the wind
   G                                                Dm          Cmaj7
He broke his own heart and I watched as he tried to re-assemble it
    G                                      Dm         Cmaj7
And my mama swore that she would never let herself forget
    G                                                  Dm
And that was the day that I promised I'd never sing of love 
                Cmaj7
if it does not exist, but darling

CHORUS
G
You are the only exception
Dm          Cmaj7
You are the only exception
G
You are the only exception
Dm          Cmaj7           G...
You are the only exception

VERSE2
                               ...Dm                   Cmaj7
Maybe I know somewhere deep in my soul that love never lasts
    G                                         Dm                     Cmaj7
And we've got to find other ways to make it alone or keep a straight face
    G                                        Dm        Cmaj7
And I've always lived like this, keeping a comfortable distance
    G                                              Dm              Cmaj7
And up until now I had sworn to myself that I'm content with loneliness

Because none of it was ever worth the risk

CHORUS
G
You are the only exception
Dm          Cmaj7
You are the only exception
G
You are the only exception
Dm          Cmaj7        Am...
You are the only exception

BRIDGE
...G  D  Am  G  D
           Am
I've got a tight grip on reality, but I can't 
    G                           D
Let go of what's in front of me here
              Am
I know you're leaving in the morning when you wake up
         G                                  D          C
Leave me with some kind of proof it's not a dream, whoa

CHORUS
G
You are the only exception
Dm          Cmaj7
You are the only exception
G
You are the only exception
Dm          Cmaj7
You are the only exception

CHORUS
G
You are the only exception
Dm          Cmaj7
You are the only exception
G
You are the only exception
Dm          Cmaj7
You are the only exception

OUTRO
    F          C               G
And I'm on my way to believing
        F          C               G
Oh, and I'm on my way to believing.

BCL Dapat Anak Lelaki

Penyanyi Bunga Citra Lestari selamat melahirkan bayi lelaki, pada pukul 2 petang (3 petang waktu malaysia) seberat 3.5 kilogram di Rumah Sakit Brawijaya, Jakarta, Rabu.

Isteri kepada pelakon Ashraf Sinclair, itu bersalin melalui proses pembedahan dan kedua-dua ibu dan anak berada dalam keadaan sihat.

"Bunga telah masuk ke hospital pada pukul 3 pagi (4 pagi waktu Malaysia) dan atas nasihat doktor Bunga disarankan untuk melahirkan anak secara pembedahan

Sementara itu, adik kepada Ashraf iaitu Aishah Sinclair juga melahirkan anak perempuan yang dinamakan Soraya Ann pada 15 Ogos lalu

Wednesday, September 22, 2010

Terbaru! Bunga Citra Lestari Kini Sarat Mengandung




Waduh waduh comel da BCL sekarang ni..itulah yang dinamakan seri orang mengandung.Semoga selamat melahirkan ..

Gambar ehsan http://kapanlagi.com

Jom Nyanyi! Azfar - Akan Ku Jumpa (Minus One)


Ku mengatur langkahku
Jalan tanpa bayang-bayang mu
Langit dan bumi setia menemani ku
Matahari menyinar tak pernah berpihak pada ku
Ku kepanasan tanpa perlindungan mu

Hari berganti hari aku masih teguh menanti
Hadir diri mu dalam hidup ku ini
Rasa kecewa ada bilakah kita nak berlari
Namun yakin ku takkan ku temui
Ku takkan pernah cuba berhenti
Langkah ku mencari cinta
Yang ku tahu hanya tuk diri ku
Kan ku terus cari sampai hujung dunia
Kerna ku tahu akan ku jumpa diri mu
Dan ku kan terus menempuh mimpi-mimpi ku selalu
Ku lihat semua gembira
Bila mengenali erti cinta
Senyuman ku beri hanya duka
Bila ingin teman tuk berbicara
Cinta jangan sembunyi
Andai ku kabur mencari
Hadirlah dalam hidup ku ini
Cinta jangan engkau pergi
Bila langkah ku cuba
Untuk mengejar diri mu

Tuesday, September 21, 2010

AC Sahkan Terima Gelaran Datuk

Tahniah pada AC kerana bakal menerima penganugerahan dari Kebawah Duli Sultan Pahang yang membawa gelaran "Datuk".Majlis penganugerahan akan dilakukan pada akhir tahun ini.

Penganugerahan ini diberi berdasarkan kejayaan AC sebagai seorang artis yang berjaya dalam bidang perniagaan.Saya secara peribadi mengucapkan tahniah pada AC diatas penganugerahan tersebut

Menurut sumber,pihak istana telah memberi kebenaran untuk AC menggunakan gelaran itu pada masa ini,namun AC belum bersedia katanya.Beliau akan menggunakan gelaran itu selepas majlis penganugerahan nanti.

Menurut AC,beliau terharu dan akan menggunakan sebaiknya gelaran tersebut

p/s teringat waktu menjadi artis dulu dulu pernah menumpang kereta Kancil AC untuk pergi makan selepas buat rehearsel di RTM..kelakar orangnya

Shahir AF Kemalangan

Alahai terkejut jugak saya dengar berita ni..kemalangan berlaku dekat Tapah petang semalam,kereta yang dipandu beliau remuk teruk ..


Namun kepada peminat Shahir korang jangan bersedih pasal Shahir selamat..alhamdulillah.Diharapkan Shahir lebih berhati hati ketika memandu selepas ini.Kadang kadang tu kita berhati-hati namun ada pulak pemandu lain yang pulak yang buat hal,jadi berhati hati juga lah dengan karenah pemandu pemandu sekeliling anda yer

6 Tips Nyanyian

Menyanyi adalah sifat semulajadi yang ada dalam setiap naluri manusia.Nyanyian juga sejak beribu-ribu tahun dahulu menjadi tunjang kepada peradaban manusia,kesenian,keagamaan dan yang paling ketara dalam percintaan.Kita tidak semua lahir dengan kebolehan menyanyi,walaubagaimanapun dengan latihan yang betul dan sesuai setiap orang BOLEH menyanyi.Berikut beberapa tips untuk menyanyi dengan cara yg betul bagi mempersiapkan anda untuk menyanyi secara profesional,ke audition atau di karaoke dan juga menyanyi di bilik air.

1.Kawalan Pernafasan

Salah satu kesalahan yang ramai orang lakukan ketika menyanyi adalah dengan menahan nafas ketika menyanyi.Sedangkan yang sepatutnya anda perlu melepaskan atau membiarkan saja nafas anda mengalir seperti biasa,jika tidak anda akan merasakan kesukaran untuk mencapai note tinggi dalam nyanyian anda..senang cakap terkehel bila nak tarik..
Untuk itu anda harus beajar satu cara pernafasan yang dipanggil diaphragmatic breathing.Teknik pernafasan ini adalah dengan menarik nafas masuk ke dalam paru-paru anda yang bawah sekali.ooo ada yang garu kepala dah...Ok senang cerita macam ni jer,cuba baring melentang atas katil kaki lunjur,kemudian letakkan tangan kanan anda diatas dada sebelah atas dan tangan kiri anda diatas dada sebelah bawah(ddekat tulang rusuk).Bila bernafas pastikan tangan kanan anda diatas dada sebelah atas tidak bergerak,manakala tangan kiri diatas dada sebelah bawah bergerak keatas dan kebawah

2.Perkembangkan Suara Asli Anda

Bila menyanyi anda dengan cara tak sengaja akan terikut-ikut cara nyanyian penyanyi asal,fenomena ini berleluasa di Malaysia suatu waktu dulu dimana ramai yang meniru suara Jamal Abdillah begitu juga dengan Dato'Siti Nurhaliza.Ini adalah tidak bagus jika anda hendak menjadi penyanyi yang hebat.Untuk menjadi hebat anda kena atau mesti mempunyai identiti suara anda sendiri,pendekata anda kena ada trademark anda sendiri.Untuk cuba lari dari terikut2 ni cubalah menyanyi lagu yang anda kurang minat dengan penyanyi nya atau anda langsung tak pernah dengar pun lagu serta penyanyinya.Mulanya anda akan merasa kurang selesa,jika anda cuba sekerap yang mungkin lama-kelamaan ianya akan menjadi biasa dan sedikit demi sedikit anda akan nampak keaslian suara anda,mat saleh cakap original!

p/s Tips ini memerlukan kesabaran dan latihan serta memakan masa sedikit

3.Latih Diri Anda Beremosi

Nyanyian dan muzik adalah bersangkut paut dengan emosi.Sesebuah nyanyian mengutarakan sebuah cerita,warna,perasaan,kesedihan dan kebahagian etc.
Dengan hanya setakat mengenal nota-nota muzik dan pandai menyanyi sahaja tidak mencukupi untuk menjadi penyanyi hebat.Anda harus pandai mengawal emosi anda!
Setiap lagu yang ingin dinyanyikan harus diteliti dan difahami isi kandungan dan ceritanya,apakah emosi dalam lagu itu?apakah emosi dalam melodi lagu itu?ini semua harus dikaji.Biasa orang cakap kita kena 'feel' kan lagu tu baru lah sedap.
Bila emosi berjaya dengan kemahiran vokal yang ada maka lengkaplah nyanyian.

4.Menyanyi Depan Cermin

Cermin adalah alat yang penting dalam pembelajaran vokal anda..bunyi macam tak logik bukan..Tapi ini lah hakikatnya.Dengan menyanyi dihadapan cermin anda sendiri dapat meihat posture badan anda sewaktu menyanyi(ini amat penting ketika menyanyi)expresi muka dan mulut serta teknik pernafasan anda.Cuba berxperimen depan cermin dengan menyanyi dengan membongkok,tak buka mulut dengan sepatutnya dan cuba menyanyi dengan berdiri tegak dan membuka mulut dengan sepatutnya.Dont be surprised anda akan selesa menyanyi bila anda berdiri tegak sambil menyanyi dengan membuka mulut dengan sepatutnya.Itulah kegunaan cermin!

5.Berhenti....

Ok yang ni mungkin agak berat sikit bagi sesetengah orang untuk mempraktikkanya..Namun untuk menjadi penyanyi yang berkaliber anda kena berhenti merokok,cakap dengan menjerit atau suka menjerit-jerit(ada ke orang macamni)dan kurangkan meminum ais beberapa jam sebelum anda menyanyi.Saya tak kan kupas bab ni kerana bersangkut-paut dengan tabiat manusia,saya dah bagi tahu jadi pandai-pandailah yer..

6.Latihan Latihan Latihan

Nyanyian jika tidak diasah atau dilatih takkan membawa anda kemana-mana.Dengan berlatih anda akan mengenali kelemahan dan kelebihan suara anda,anda juga dapat kenalpasti lagu yang bagaimana selesa dengan anda,juga dengan latihan anda boleh berexperimen dengan suara anda,cuba cabar suara anda ketahap yang diluar kemampuan anda,dengan cara ini suara anda menjadi flexible dan mungkin anda boleh jadi versatile singer.Ambil kesempatan untuk menyanyi dimana-mana sahaja,rasakan keseronokan menyanyi dan cuba menyanyi dihadapan rakan-rakan secara tak langsung atau secara langsung dan dapatkan komen dari mereka,jikalau komen-komen yang diterima membanggakan maka anda sudah bersedia untuk ke tahap seterusnya.
Related Posts with Thumbnails